Bulgaristan’da Türkçe Yayınlanan Medeniyet Gazetesindeki Tefsîr-i Şerîf Konulu Makaleler - Abdula, Sevba; Köroğlu, Ahmet (Balkan Periodicals: The Trajectory of Islamic Thought in the Interwar Period, 2025)
Medeniyet Gazetesi, Osmanlı sonrası Bulgaristan’ında bölgede yaşayan Müslü-manlar tarafından çıkarılmış bir yayın organıdır. Gazete, Hacı Mehmed Ahme-dov idâresinde ve dönemin Başmüftüsü Hüseyin Hüsnü Efendi’nin talimatıyla yayınlanmaya başlamıştır. Medeniyet Gazetesi, 26. sayıya kadar Başmüftülüğün himâyesinde çıkmış, bilâhere Dîn-i İslâm Müdafileri Cemiyeti’nin yayın organı olarak neşredilmiştir.Gazetenin ilk sayısı, 19 Ağustos 1933’te Filibe’de, Osmanlı Türkçesi ile büyük boy ve dört sayfa olarak basılmıştır. 7. sayıdan itibaren Sofya’ya taşınan gazete, ilk önce haftalık, 15. sayıdan itibaren on günlük, daha sonra ise çoğunlukla on beş günlük periyotlar hâlinde yayınlanmıştır. Gazetenin yayın hayatı, 12 Ağustos 1944’teki son sayısı 375. sayı ile son bulmuştur.Medeniyet Gazetesi, “[Bulgaristan’da] Kendi türünde en uzun süreli yayın” unva-nına sahiptir ve gazetede hemen hepsi Nüvvâb Medresesi’nden mezûn olan Ah-med Hikmet, Yûsûf Şinâsî Efendi, Hâfız Yûsûf Yakubof, Mehmed Fikri ve Sâlih Ahmed Pehlivanof başyazarlık görevini üstelenmişlerdir. Gazetede ayrıca Hüse-yin Hüsnü Efendi, Celâleddin Sabri, Mehmed Fikri, Osman Seyfullah (Keskioğlu)